cover

miercuri, 12 martie 2014

Arta sărutului

Ne fascinează, ne transmite fluturaşi în stomac şi ne ajută să comunicăm sentimentele. Nu ne putem imagina dragostea dintre Romeo şi Julieta fără un sărut… dar ne este uşor să-i înţelegem pe cei care afirmă: „m-a cucerit cu un sărut”…

Importanţa sa este recunoscută de oamenii de ştiinţă, deoarece chiar şi cel mai simplu sărut determină ca un număr semnificativ de nervi cranieni să pună în mişcare o multitudine de muşchi ai feţei, dar şi de psihologi care îl consideră cel mai important mod de comunicare non-verbală, exprimând într-un timp relativ scurt emoţii, trăiri, atitudini, sentimente.

Există chiar clasificări ale sărutului, precum şi convingerea că trebuie să înveţi să săruţi, altfel poţi greşi…

Nu contest faptul că există şi situaţii în care, în loc să transmită pasiune şi dorinţă, sărutul poate să aibă un alt efect.

Efectul şobolan se produce atunci când sărutul are loc după orele de jogging sau după practicarea unui sport sau a unei munci fizice îndelungate şi poate fi contracarat cu un duş.

Efectul glaspapir este acela realizat prin apropierea obrazului pe care barba a început să crească (de o zi sau două) de pielea fină a femeii: atacaţi cu o lama urma de barbă înainte de a săruta, oricât de sexi v-ar părea că arătaţi aşa.

Efectul sconcs poate să apară în secunda în care unul dintre parteneri depărtează uşor buzele: dacă pasta de dinţi sau apa de gură nu e la îndemână, apelaţi la o guma de mestecat, la o bomboană mentolată sau la un fruct.

Efectul tsunami se produce atunci când unul dintre parteneri îşi imaginează că trebuie să-i potolească celuilalt setea: înghiţiţi excesul de salivă înainte de a săruta.

Efectul Sahara are loc când două buze extrem de uscate şi de încordate încep să sărute: umeziţi uşor buzele şi nu fiţi stresaţi.

Efectul vampir ar putea fi descris prin sângerarea partenerului: muşcăturile pot fi permise, dar se efectuează cu buzele, altfel nu mai e sărut.

Efectul de foraj se întâmpla dacă unul dintre parteneri uita că sărutul trebuie să aibă farmec şi începe să caute cu înverşunare amigdalele partenerului.

Efectul de stomatologie e cel în care unul dintre parteneri deschide gura maaare, ca şi cum şi-ar pune o plombă.

Efectul de alergare presupune mişcări rapide: în sărut nu există prea lent, dar există prea rapid.

Poate par multe şi ciudate, dar este extrem de simplu ca aceste efecte nedorite să fie evitate. Şi pentru a vedea că merită să ne intereseze calitatea sărutului, iată câteva dintre efectele benefice pe care oamenii de ştiinţa i le atribuie:
-         un sărut pasional poate arde peste o suta de calorii;
-         determină secreţia unor hormoni, dintre care ocitocina: acest hormon reduce ritmul cardiac, facilitează circulaţia sângelui, previne bolile cardiovasculare, are efect antistres, favorizează producţia de adrenalină;
-         determină producerea de anticorpi;
-         este considerat chiar sursă de longevitate.

În ceea ce priveşte tipologia sărutului, un pupic dulce pe obraz poate fi uneori la fel de romantic precum un sărut franţuzesc…

Sărutul se învaţă, dar nu din cărţi… Se exersează, dar cu persoana faţă de care există scânteia… Se studiază, dar ca să provoace mai mulţi fiori… Se clasifică, doar că clasificarea corectă este: ii place mult, ii place nespus de mult…

Exersând, veţi deprinde singuri micile trucuri: să aplecaţi puţin capul, ca să nu vă loviţi cap în cap… sau nas în nas… să vă priviţi în ochi cu o clipă înainte… apoi poate fi mai bine să închideţi ochii… să visaţi… să nu va intimidaţi reciproc…

Este adevărat: sărutul poate fi privit ca un capitol al artei seducţiei… sau ca o parte a preludiului, dar poate fi şi o împlinire de sine stătătoare…

Dacă sunteţi în acea zona crepusculara a primului sărut… exersaţi…  Veţi simţi fiorii pasiunii alături de partenerul care a aprins scânteia… Dar nu încercaţi nicicum să învăţaţi sărutul de la altcineva… va fi abstract… sau vă va provoca repulsie…

Dacă traversaţi acel moment al căsniciei în care sărutul pasional e pe cale să se transforme intr-un pupic de noapte bună… opriţi-vă o clipă din goana de zi cu zi… reflectaţi la modul cum sărutul a aprins pasiunea dintre voi…

Exersaţi… exersaţi… exersaţi… voi transformaţi sărutul în arta…


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu